Karine Caimo

Digital (analytics) addict

Web summit 2016 Lissabon

20 graden in november, een mens zou voor minder naar Lissabon willen voor een paar dagen. Ik arriveerde zondag al om nog even te genieten van deze heerlijke stad en zijn lieve inwoners. Een Uber reed me van de luchthaven naar mijn RBNB. Mijn Braziliaanse host was heel vriendelijk en gaf me meer adressen mee voor restaurants in de buurt dan dat ik dagen in Lissabon zou verblijven.

Maar dan Web summit: 5000 bezoekers voor 4 dagen, dat bleek de main stage de eerste avond niet aan te kunnen. Ook de wifi hield het voor bekeken. Vele bezoekers waaronder ikzelf mochten volgen op het grote scherm buiten tussen honderden teleurgestelde en boze mensen.

Ik had graag het gesprek over ‘New realities’ gevolgd maar door de commotie buiten had dat weinig zin. 2e uber dus maar…

Main stage websummit 2016

De 2e dag leek heel wat beter te gaan, ik geraakte vlotjes binnen, snelde naar de Money conf nadat ik mij eerst trakteerde op een lekkere Facebook cappuccino.

img_2345

Facebook capuccino Websummit

De meest interessante sessie die ik er zag was deze: ‘Innovation labs will not safe traditional banking’.

Innovation labs will not save traditional banks. Fin tech

Het was een soort van debat tussen een believer en een non-believer van deze stelling. De believer was Warren Mead van KPMG, de non-believer was Claire Calmejane van Lloyd Bank. Warren haalde enkele argumenten aan die me bekend in de oren klonken. Banken en verzekeraars hebben dikwijls een te logge structuur om snel te kunnen schakelen in de digitale transformatie, ze hebben ook niet de bewegingsruimte van veel te kunnen experimenteren, want falen is geen optie. Dat maakt dat banken vaak van de zijlijn toekijken naar hoe kleinere spelers en startups hun systemen snel weten aan te passen en creatief oplossingen zoeken voor de veranderende markt. Zelfs facebook experimenteert met banking services. Claire verdedigde vurig de innovatie binnen de banksector. Volgens haar zitten ze niet stil en werken ze actief samen met fin tech, ze worden geïnspireerd van buitenuit. Als voorbeeld haalde ze aan dat mobile banking en internet bankieren toch ontstaan is binnen de traditionele banken.

Woensdag ontmoette ik Kaspars Lukacovs, digital transformation manager bij Balta, een Letse verzekeraar. Op vlak van online autoverzekeringen aankopen zijn ze erg vooruitstrevend. De Letse overheid biedt een API aan waarop je op basis van de nummerplaat van een wagen samen met het identiteitskaartnummer en toestemming van de eigenaar de historiek van de bestuurder en het type wagen waarmee hij of zij rijdt kan opvragen. Wanneer je dus je nummerplaat en je identiteitskaartnummer ingeeft op hun site kan Balta in een paar seconden berekenen hoeveel je verzekering je zal kosten. In Estland doen ze dit ook al bij PZU. België kan er nog iets van leren…

Estland was trouwens goed vertegenwoordigd op Web summit. Je kan namelijk het digitale staatsburgerschap bij hen aanvragen. E-estonia prijst tal van voordelen aan:

  • Stem online vanuit je luie zetel
  • Vul je online balastingaangifte in 5 minuten online in
  • Registreer je bedrijf in 18 minuten
  • Minder bureaucratie, meer efficiëntie! Bye bye Kafka 🙂

Het internet of things kwam uiteraard overal aan bod: Starship robots om pakketjes af te leveren voor o.a Amazon, zelfrijdende Google-auto’s, drones, Google ATAP met Soli (radar technologie die past in een chip en de kleinste bewegingen kan waarnemen) & Jacquard (geconnecteerde stoffen worden interactieve oppervlakken) en nog vele andere grote en kleinere startups.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 Karine Caimo

Twitter Facebook LinkedIn Instagram