Karine Caimo

Digital (analytics) addict

Een pleidooi voor meer Women in Tech

Je ziet ze nog niet heel veel, de vrouwen in technische functies, maar ze zijn er wel, en steeds meer.

Women in tech

Volgens Forbes was de machtigste tech-vrouw in 2016 Sheryl Sandberg, COO van Facebook. Al 5 jaar op rij voert ze deze lijst aan. Maar ook in belgië zijn er ook vrouwen die bewijzen dat de combinatie van 2 x-chromosomen met technologie een match kunnen zijn:

Wendy Geeraert, Manager bij de Cronos Groep en oprichter van Guide2Property, een immobiliën platform met een verbeterde zoekrobot.

Pascale Van Damme, Managing Director bij Dell Belux en ICT Woman of the Year 2014.

Sabine Everaet, CIO van The Coca-Cola Company, deze dame heeft enkele straffe business-driven IT-strategieën op haar palmares.

Er zijn ook heel wat initiatieven om vrouwen aan te moedigen te kiezen voor een ingenieurs studie. Er zitten tegenwoordig meer vrouwen aan onze universiteiten dan mannen en toch worden wetenschappelijke en technische richtingen nog steeds niet zoveel gekozen door de dames. Yes she can is bijvoorbeeld een Brussels initiatief dat hier iets probeert aan te doen. Maar misschien hebben we ook initiatieven nodig om meer mannen uit te nodigen aan de slag te gaan in meer typisch vrouwelijke sectoren zoals de zorgsector en de stereotiepen uit de schoolcarrières van jongeren te halen?

En toch blijven we ons ook de vraag stellen of vrouwen en technologie ooit helemaal zullen matchen. Waarom? Computing is toch helemaal niet vrouw-on-vriendelijk? Waarom worden slechts 5 bedrijven uit de top 100 van de grootste ICT-bedrijven in België geleid door een vrouw? En waarom zijn slechts 10 procent van de ICT-studenten vrouwen?

Zelf werk ik nu al meer dan 10 jaar in een IT-omgeving en dat is écht cool en helemaal niet saai of droog, integendeel, het is een wereld die razendsnel verandert en waar ik nog elke dag in bijleer en die me dus elke dag uitdaagt. Ik verbaas me er daarom nog steeds om waarom we niet met meer zijn? We moeten toch niet met roze computers beginnen werken om een IT-job vrouw-vriendelijk te maken?

Make it pink - Dell

Make it pink – Dell

Vrouwen die bezig zijn met data analytics kom ik ook zelden tegen. Vrouwen zitten in het marketing en het communicatie departement, niet tussen de IT-nerds. En toch zijn er heel wat redenen waarom er ook in de big data wereld nood is aan vrouwelijk geweld:

  1. Er is enorm veel vraag naar data scientists. Om deze nood op te vangen zou het al helpen dat vrouwen zich ook aan deze studie zouden wagen.
  2. Hoewel de verschillen tussen mannen en vrouwen niet zo uitgesproken zijn als velen ons willen doen geloven is er toch nood aan variatie om verschillende perspectieven te zien en tot een meer nauwkeurige consensus te kunnen komen.
  3. Early development: in de raden van bestuur van banken en verzekeraars bijvoorbeeld zitten wereldwijd maar maximaal 20% vrouwen. Door ervoor te zorgen dat er in het vroege stadium van de loopbaanontwikkeling gelijke kansen gecreëerd worden voor mannen en vrouwen in data-driven sectoren en afdelingen, zal dat betekenen dat de industrie kan ontwikkelen en kan groeien rond een evenwichtig en gevarieerd personeelsbestand.
  4. In veel gezinnen maken vrouwen de aankoop-beslissingen, vanuit dat besef komen ze misschien met andere inzichten en pistes in het data-onderzoek en maken ze de ROI hoger.

Kortom een pleidooi aan alle jonge meisjes uit de humaniora die voor hun hogere studiekeuze staan: zoek je een uitdagende toekomst waar je zekerheid hebt op een tewerkstelling? Kies dan voor iets technologisch 😉

Websummit Karine Caimo

Websummit 2016

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 Karine Caimo

Twitter Facebook LinkedIn Instagram